Admitere - specializarea Arheologie
Întrebări frecevente
  1. Este Arheologia un domeniu interesant de studiu?
    Este probabil unul dintre domeniile cele mai interesante şi cu un impact major asupra colectivităţilor umane din toate zonele globului. O descoperire arheologică extraordinară ca Iceman (Omul gheţurilor), mormântul lui Tutankamon sau Armata de Teracotă îngropată în complexul funerar al primului împărat chinez poate stârni interesul întregii lumi. Puţine alte subiecte pot să spună atât de mult.
  2. Este viaţa unui arheolog interesantă?
    Cu siguranţă nu vă veţi plictisi sau plafona. Vă aduceţi aminte de Indiana Jones sau de programele Discovery? Imaginaţi-vă că, adesea, munca unui arheolog are parte de aventura şi dinamismul pe care până acum le-aţi văzut în filme şi documentare, dar că presupune în acelaşi timp o rigoare ştiinţifică care îl face să depăşească nivelul de simplu „căutător de comori”.
  3. Care sunt oportunităţile de carieră dacă obţin o diplomă în Arheologie?
    Domeniile în care puteţi profesa sunt diverse. Absolvirea specializării Arheologie din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie vă oferă două alternative: cariera în cercetare sau cariera didactică. Puteţi să vă angajaţi într-un Institut de Cercetare (având funcţia de cercetător), într-un Muzeu (muzeograf, cercetător, în departamentul de relaţii publice sau chiar pedagogie muzeală) sau în diverse instituţii locale sau naţionale (în cadrul Direcţiilor Judeţene pentru Cultură de pe lângă Prefecturi; poliţist de patrimoniu în MAI; expert cultural în MAE, în domeniul managementului cultural, coordonator de proiecte culturale în cadrul Oficiilor de Accesare a Fondurilor Europene sau în alte structuri de acest gen). Puteţi de asemenea ocupa posturi în domeniul privat (consultant pentru firmele de restaurare a monumentelor istorice, consultant pentru firmele din turism, în galeriile de antichităţi sau case de licitaţie, arheolog în companiile multinaţionale – aşa numita arheologie contractuală). Cealaltă alternativă este cariera didactică. Cu diploma primită la absolvire puteţi profesa în învăţământul preuniversitar, predând disciplina Istorie.
  4. Ce trebuie să fac ca să devin arheolog?
    În primul rând să vă înscrieţi la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul UBB Cluj, la specializarea Arheologie. După trei ani veţi obţine o diplomă de licenţă, cu ajutorul căreia vă puteţi înscrie la un masterat în acelaşi domeniu. Diploma de licenţă reprezintă doar primul pas pentru a putea fi arheolog (în sistemul de învăţământ „Bologna” nivelul licenţă este un nivel de studii generale, studiile aprofundate fiind realizate la nivel de master). După ce ati absolvit şi masteratul, pe baza unei cereri, vă înscrieţi în Registrul Naţional al Arheologilor şi din acel moment sunteţi arheolog cu acte în regulă.
  5. Pot participa la săpături arheologice în timpul Facultăţii?
    Practica de specialitate este cuprinsă în planul de învăţământ şi presupune tocmai participarea la săpături arheologice efectuate în cele mai importante situri arheologice din România: Sarmizegetusa Regia (capitala regilor daci), Ulpia Traiana Sarmizegetusa (capitala provinciei romane Dacia), Potaissa (castrul legiunii romane a V Macedonica), Histria etc.
  6. Pot câştiga bani din participarea la săpături arheologice în timpul Facultăţii?
    Dezvoltarea economică a zonei învecinate oraşului Cluj-Napoca a determinat începerea în această arie a unor ample săpături arheologice de salvare. Dacă doriţi să vă suplimentaţi veniturile puteţi să solicitaţi arheologilor care conduc aceste şantiere să va angajeze.
  7. Am şanse să particip la săpături arheologice în străinătate în perioada studenţiei?
    Studenţii specializării Arheologie de la UBB Cluj au participat la săpături în Austria (la Carnuntum), în Italia (la Roma), în Portugalia (la Mirobriga) sau în Ungaria.
  8. Pot să mă ofer voluntar pentru săpături arheologice?
    Uneori da, dar de obicei doar proiectele mari solicită voluntari.
  9. Trebuie să ştiu în ce domeniu vreau să mă specializez încă de la intrarea în Facultate?
    Nu, nu este necesar. Catedra de Istorie Veche şi Arheologie vă oferă o gamă largă de arii de cercetare şi, după ce veţi deveni student, cadrele didactice vor lucra cu dumneavoastră ajutându-vă în alegerea domeniului de cercetare.
  10. Pot obţine burse de studiu în străinătate?
    Facultatea de Istorie are încheiate acorduri de colaborare cu cele mai prestigioase universităţi din Europa în domeniul mobilităţilor studenţeşti. Puteţi să petreceţi o lună, un semestru sau chiar un an la o universitate europeană.
Înapoi